Träning för Dansare

April 22, 2019

 


Wudang Taiyi Xiaoyao Zhang
Tai Chi (Taiji) namnet på den kända symbolen för yin och yang i harmoni och balans. Men begreppet Taiyi är yin och yang som två extrema polariteter vilket understryker växlingarna mellan hårt och mjukt, snabbt och långsamt, kraft och avslappning o.s.v. Stilen kan ses som en blandning av de tre stora huvudstilarna Taiji Quan, Xingyi Quan och Bagua Zhang.


A) STÅENDE MEDITATION
Dessa övningar används för att stärka upp både kroppen och den mentala uthålligheten. Stillastående kan man lättare hitta struktur och lära sig koppla ihop kroppen, i rörelse är detta mycket svårare. Den här delen gör man i början av träningen och sekvensen omfattar 10 steg. Positionerna aktiverar flödet i kroppen genom de olika akupunkturmeridianerna, detta håller oss starka och friska.
1. Förberedelse: Hålla händerna framför magen
2. Första positionen, Wuji, inga polariteter
3. Qigongövning till de tre cirklarnas position
4. Vänd åt vänster och stå på ett ben
5. Tämja tigern
6. Vänd åt höger och stå på ett ben
7. Tämja tigern
8. "Arhat carry incense burner" till vänster
9. "Arhat carry incense burner" till höger
10. Avslutning - Shou Gong


B) FOTARBETE
Det här är övningar för fotarbete och förflyttningar där vi framför allt använder tre olika steg. Dessa övningar tränar kontroll, styrka, balans och rotning. Rotningen kommer framför allt från andningen som måste ligga långt ner i kroppen och vara i harmoni med rörelserna.
1. Draken som lyfter från marken (rotera sida till sida, främre benet 90')
2. Tiger Qigong (hela långa sekvensen)
3. Tiger steg 2 (Vilda tigern attackerar sitt byte)


C) TAI CHI QIGONG
Grundläggande övningar för Tai Chi som på kinesiska kallas Wudang Taiji Gong. Detta är den mest effektiva typen av träning där man upprepar enkla rörelser så kroppen uppfattar och lär sig principer kring hållning och utförande. 
1. En hand
2. Två händer
3. Målnhänder


D) TAI YI
Specifika rörelser för den här formen/stilen som bygger upp grunder som sedan finns med i träningen längre fram.
1. Svalan dippar ner mot vattnet
2. Vita ormen spottar ut tungan
3. Trycksparkar


E) FORM - Wudang Taiyi Xiao Yao Zhang

 

  

 

 

Please reload

Please reload

Senaste artiklarna

© 2016 by WUDANG SWEDEN