Resan till Kina II

February 8, 2019

Januari 2019
 

KRAFT, WUDE OCH FIGHTING
Under ett av våra dagliga samtal frågade jag Li Laoshi om var "Taiji's moderna fokus på avslappning" kom ifrån. Han svarade då att det som var rätt förut nödvändigt vis inte är rätt längre. Med det menade han att det man skrev i texterna för 100 år sedan gällde för dem som levde under den tiden. Livet och människorna var annorlunda. De flesta hade fysiskt krävande jobb, gick långt under dagarna och var väldigt starka. Principerna vi nu läser om att träna för att slappna av var menat för dem. Ofta hade de redan byggt upp styrka i kroppen genom arbete eller tränade gong fu på det gamla viset med fokus på kraft. Dessa utövare kanske bara använde råstyrka när dom slogs och tränades därför att lyssna och följa sin motståndare istället. Samt att kunna använda kraft på ett bättre sätt. Li gjorde en jämförelse mellan vilda tigrar och dem på djurparker. Där det såklart är olika förutsättningar och det som gäller för en går inte att överföra på den andre. Att lärare nu i modern tid säger att Taiji inte bygger på styrka blir fel, och att i modern tid lära sina elever, som mest sitter framför datorer på dagarna, att slappna av leder alltså inte till samma resultat det ledde till förut.

 

Han fortsatte att berätta historier och förklara att det var på grund av dessa gamla tider som begreppet 武德 Wude blev viktigt. Helt enkelt eftersom folk hade ihjäl varandra till höger och vänster. Att slå ihjäl någon var enkelt för dessa kung fu mästare. Utmaningar, träningar, fester där det dracks för mycket eller andra tillfällen med bråk slutade ibland med att någon fick sätta livet till. Det var på så sätt det föddes en moral att rätta sig efter, för krigare samt dem med "gong fu", där man underströk heder och rättvisa.

 

 

När vi ändå var inne på fighting passade jag på att fråga om hans syn på de senaste utmaningarna där MMA via utövaren Xu Xiaodong, ifrån Beijing, möter olika traditionella stilar. Först förklarade han att det inte handlar om möten mellan stilar utan möten mellan olika personer. Något som gäller för alla fighter. Sen berättade han att Xu Xiadong själv faktiskt kommer från Bagua Zhang via lärare i Beijing. Senare övergick han till MMA via träningen inom Shuaijiao (kinesisk brottning) och Sanda (kinesisk kick boxning). Viktigt att påpeka, tyckte Li, är att han har tränat som idrottare på Universitet och håller helt OK, nivå även om han inte är aktivpå det sättet längre. Den fysiska nivån gör det svårt för dem som inte tränat på samma sätt. Men enligt Li är det inget snack om att Bagua som kampkonst håller nivå, däremot är det få som är unga nog att ha fysiken som samtidigt har kunskapen och erfarenheten.
 

Fighting är egentligen väldigt enkelt förklarar han sen. Det gäller att inte krångla till det. Man behöver först och främst tre delar:

力量 Li Liang - Styrka
速度 Su Du - Hastighet
硬度 Ying Du - Hårdhet


Dessa tre kommer till största delen att avgöra din nivå. På det kan man senare lägga andra faktorer som övertag i teknik och taktik. Men för att ens gå in i ringen måste man ha tränat upp dessa grundläggande egenskaper. På så sätt kan effektiviteten av din träningsregim enkelt granskas redan på förhand. Traditionell kampkonst eller modern kampsport spelar ingen roll, upplägget måste bestå av enkla rörelser och metoder som bemästras genom daglig träning. Om man kombinerar det med sparring och gör sig redo att möta sin motståndare så bör man göra väl ifrån sig. Han var dock osäker på att det skulle komma någon vettig traditionell motståndare eftersom det saknas tradition och erfarenhet av att träna riktiga fighters. Något som andra stilar vinner på. Om tre generationer kanske gong fu har fått tillbaka sitt rykte, om det nu är det man vill.  

 

Please reload

Please reload

Senaste artiklarna

© 2016 by WUDANG SWEDEN