RESAN TILL KINA I

February 4, 2019


Januari 2019
 

MÖTET MED LI LAOSHI

Li blev till min förvåning väldigt rörd och stolt när jag dök upp hos honom. Att en elev visade hängivenhet genom att komma för att träffa sin lärare på det här sättet var för honom stort. När alla frågade om jag var i Kina för att fira kinesiskt nyår svarade han "Nej, han är här för att träffa mig". Begreppet att "åka och se sin mästare" 看师父 innehåller mycket respekt och känslor inom dessa kretsar som bevarar den traditionella kulturen. Alla andra lärare, elever och vänner i Quzhou blev även dem mycket glada vilket ledde till en smått kaotiskt inledning när alla samlades för att äta middag. Jag tyckte såklart också att det var väldigt trevligt då alla mina nya kungfubröder var på plats för att välkomna mig. En stackare som var polis och just börjat träna med Li blev min "lillebror", medan alla andra enligt tradition är så kallade "storebröder" (till och med barnen). Vi åt middag med mycket vin till maten. Men eftersom alla var så peppade blev  mycket vin. Det blev högljutt och stökigt. Det hindrade dock inte att middagsbjudningen följdes av ett sanda pass. Efter det skulle vi dricka lite te men även då blev det utmaningar, sparring och kraftmätning.

 

Relationen med Li förändrades under den här resan, och han förklarade att nu började det mer likna den man har med en 徒弟 Tudi än den man har med en generell 学生 elev. Det är kul och ärofullt. Men träningen blev också mycket hårdare. "Använd kraft nu. Du måste lära dig ordentligt om du ska säga till folk att du tränar för mig" sa han och lät mig köra brottnings-teknikerna fullt ut på honom. Det smällde i mattan från morgonen till kvällen. Li är 58 år men rullade omkring som en katt. Jag hade destå ondare från hans demonstrationer och de andra som tränade låg utslagna med tröjan upprullad över magen. "Det jag berättar till dig nu är början på de taktiska hemligheter som gör Bagua speciellt" förklarade han sen. Jag överöstes av fighting-principer och förklaringar jag aldrig varit i närheten av tidigare. Saker föll på plats en efter en och detaljer började komma fram på ett sätt som aldrig förr. Jag hade hoppats, men faktiskt aldrig på riktigt trott, att Jiang Rong Qiaos Bagua hade så mycket substans och innehåll. Det känns spännande och en viktig del i min egen utveckling. Efter en tuff och lång träningsdag samlades vi igen för middag. Lite mer städad tillställning som slutade med uppvisningar. Jag visade upp en massa olika former och Li Laoshi var stolt. Däremot konstaterade han "Du tränar för många olika grejer".Vad skönt tänkte jag för det är precis vad jag känner själv. "Har du funderat på att kanske mest bara undervisa.. hmm.. typ Bagua?" frågade han sen med en menande blick.
 

Under dessa dagarna hade han förklarat vikten av system 系统 Xitong, inom Kung Fu. Det är för många
runt om i Kina och världen som bara tränar former och för få som verkligen har substans i det dom gör. Att man har ett system betyder inte bara att man tränar en massa applikationer vid sidan av sina former, vilket flera ändå gör, utan refererar snarare till systematisering av undervisningen med olika nivåer, terminologi, teori, principer, metoder för inre och yttre träning och så vidare. Han pratade om konkurrensen med japansk Budo som han visste är stort i väst och förklarade att deras framgång har att göra med att de just har så tydliga system. Enligt honom är Jiang Rong Qiao's Bagua ett minst lika bra alternativ.

 

Please reload

Please reload

Senaste artiklarna

© 2016 by WUDANG SWEDEN